Fakta och bra att veta om våra tjänster.

Mejla gärna in andra frågor som vi eventuellt missat att ta upp

info@softwash.se eller ring 020-121238

Allt om taktvätt:

Vanliga frågor!


1. Kan man verkligen tvätta tak med högtryckstvätt? Jag har hört av andra att det ska man inte göra!

Det finns andra företag som inte använder högtryckstvätt som metod att tvätta tak, utan använder sig utav metoden kallad takvård! Vilket vi själva använde för ca 8 år sen, men vi slutade med takvård då vi fick svårigheter med att övertyga kunderna om att taket med säkerhet kommer att se fint ut om några år! Men så vart det ganska ofta inte. metoden går ut på att man skrapar bort mossan med en tak kniv och sen besprutar taket med tex Grön-fri och sen gör väder och vind sitt, ibland funkar det och i bland inte.

Att tvätta med högtryckstvätt går alldeles utmärkt och har gjorts så sen åtminstone 60-talet. Däremot finns en panntyp som heter Zanda med ett lite känsligare ytskikt som man om de är i bra skick inte nödvändigt ska tvättas av en ovan utövare.

Vi kan vår sak och använder ett lågt tryck på 170 bar och ett högt vattenflöde på 21 liter per minut, ett väldigt skonsamt och miljövänligt sätt att tvätta tak på.

2. Kan man verkligen ha vatten på taket!

Självklart kan man det, taket är ju gjort för att motstå vatten. Under ett kraftigt ihållande regn kan ditt tak få ta emot mellan 10-15 tusen liter på en enda dag.

2. Förstörs inte ytskiktet när man tvättar med högtryckstvätt!

Ytskiktet på en takpanna är i de flesta fall en glaserad yta eller en så kallad engoberad yta, alltså en lera som kan ha olika pigment, ett nytt ytskikt kan inte ta skada av ett väl anpassat tryck från en högtrycksstråle, så vidare att du inte använder ett tryck för betongbilning, glaseringen är mycket hård och motståndskraftig mot yttre påverkan.

En betongpanna av bra kvalite har en garanti på ytskiktet på ca 10 år innan sol, väder, vind och påväxt gör sitt på ytan, ytan eroderas och förlorar sin lyster men har fortfarande sin skyddande verkan mot väder och vind. Och går fortfarande med fördel att tvätta med högtryck.

Gamla betongpannor sandar av sig lite grann och vid regn rinner det ner i hängrännorna, även vid tvätt så blir det så klart lite avsandning.

Om du upplever att färg har försvunnit från dina gamla betongpannor efter tvätt! Så är det för att vi avlägsnat påväxt såsom Alger mm.

När vi kommer till dig för att tvätta ditt tak:

-Så använder vi högtryckstvätt med ett lågt tryck på 170 bar samt ett vattenflöde på 21 liter per minut

-Efter tvätt applicerar vi en biocid som tar död på eventuella mossrester och sporer, vilket ger ett rent tak längre

-Vi städar alltid upp efter oss, så bra det bara går samt sköljer av fasad och fönster

-Vi tar inte med oss säckar med mossa, det få du som kund ombesörja för själv, då vi inte har plats i våra bilar

-vi besiktar alltid taket efter tvätt, där vi ser om genomföringar är täta, alla pannor är hela, att underlaget är bra mm.

därefter får du ett skrivet protokoll

-Vi ger alltid efter tvätt en garantisedel på 4 år mot återväxt på takpannorna, undantag för de som har träd hängandes över eller i mycket nära anslutning till huset, då gäller inte garanti

-Vi byter ut upp till 10 stycken trasiga takpannor om du har nya hemma

Takrengöring Eskilstuna, Strängnäs, Södertälje, Huddinge och Västerhaninge

Allt om fasadtvätt med Softwash:

Vanliga frågor!


1. Ni tvättar väl inte fasaden med högtryck?

Nej det gör vi inte, vi använder däremot en högtryckstvätt där vi ställer ner trycket till ca 10 bar, vi använder en så kallad skumlans för att applicera vårt aktiva medel.

Vi kan spruta skummet upp till 3 våningar utan att behöva stege eller skylift.

2. Ska man inte undvika att ha vatten på fasadfärgen!

Självklart kan man tvätta fasaden då och då, underhåll med fasadtvätt gör att färgen håller längre då det inte finns påväxt som eroderar färgen.

2. Hur går det med våra växter när ni tvättar fasaden

Vårt aktiva medel ombildas till koksalt och syre efter kontakt med biologiska material, växter gillar inte salt i för stora mängder, vi kommer inte upp i de mängder som behövs för att döda växter, men vi sköljer för säkerhets skull alltid växter före och efter tvätt.

2. Kan man måla om fasaden efter ni tvättat?

Det går alldeles utmärkt det, ytan blir helt fri från Alger, Mögel och sporer samt smuts, vi utför fasadtvätt åt ett flertal målerifirmor inför deras ommålningsjobb.

Att tänka på när vi kommer för att tvätta din fasad:

- Plocka gärna undan skrymmande saker runt huset, bord, stolar etc.


- Ni behöver inte vara hemma för att vi ska kunna tvätta, men se till att fönster är stängda.


- Vi behöver tillgång till er vattenutkastare!


- Efter tvätt kan det vara såpa rester kvar på fönster, fönsterputsning ingår inte i fasadtvätten.


- Vi tvättar inte din fasad om du är bortrest och inte har någon som ser till huset, för om du har otäta kontakter på utsidan så kan vattnet vi använder tränga in i dosan och få huvudströmbrytaren att stänga av elen, med följd att kyl och frys inte är påslagna. Matvaror håller sig en arbetsdag utan ström! vi ersätter inte matvaror om situationen uppstår


Fasadrengöring putsfasad, Träfasad, Mögel på fasad